Voor vele bedrijven is een website erg belangrijk. Ze geven duizenden euro’s uit voor een mooi (en soms praktisch) design. Maar ze besteden zelden zoveel aandacht aan de webteksten.

Gelukkig denk jij er anders over.

Daarom leg ik je stap voor stap uit hoe je betere websiteteksten schrijft. Neem gerust mijn methode over. Vind je het te veel werk? Of is dit niet meteen jouw ding? Contacteer me. Ik help je graag verder.

Ik begin nooit op de eerste dag met schrijven. Omdat ik altijd dit proces volg:

  1. Inlezen
  2. Onderzoeken
  3. Lijsten maken
  4. Formules uitschrijven
  5. Eerste versie maken
  6. Verfijnen
  7. Herlezen

Dit is hoe het werkt:

1. Grondig inlezen

Je kunt geen goede tekst schrijven als je niet weet waarover je schrijft. Als ondernemer weet je natuurlijk als de beste hoe je eigen bedrijf en producten in elkaar zitten. Toch kan het geen kwaad om je nog wat verder in te lezen.

Ik begin altijd met het lezen van de briefing en ander materiaal van de klant. (Dit is voor jou niet nodig natuurlijk.) Dan lees ik de huidige website. (Geen slecht idee om je eigen website nog eens van voor tot achter te herlezen.) Daarnaast lees ik websites van concurrenten. (Zeker doen). En ik lees blogs/nieuws over het onderwerp. (Dat raad ik je ook aan.)

2. Onderzoeken

Soms heeft de klant klantprofielen etc. Soms duik ik zelf in forums en recensies. Heb je al klantprofielen of wil je ze bijschaven? Volg dan deze methode voor doelgroeponderzoek.

Als het mogelijk is, praat ik ook met willekeurige mensen. Dat is geweldig om use cases, alternatieven, bezwaren en dergelijke te vinden. Die willekeurige mensen kunnen bestaande klanten zijn, maar net zogoed je buurman als die een mogelijke klant zou kunnen zijn.

3. Lijsten maken

Al dat onderzoek heeft natuurlijk weinig nut als je er niets mee doet. Om de informatie georganiseerd te verzamelen en de nodige informatie vlot te vinden, giet ik alles in lijstjes:

Door naar deze lijsten te verwijzen, wordt het veel makkelijker om klantgerichte webteksten te schrijven.

4. Formules uitschrijven

De eerste stap van informatie naar website copy verloopt via een reeks formules.

Door de ideeën uit de lijsten in enkele gekende copywriting formules te gieten, krijgt de tekst meer vorm. Je begint ook beter het verband tussen problemen, oplossingen, voordelen, bezwaren enzoverder te snappen.

Dit zijn de voornaamste formules:

Ik gebruik deze formules nooit exact in de copy. En ik zou het je ook niet aanraden. Maar het is een prachtige manier om ideeën te genereren. Uiteraard kan je er wel stukjes uit hergebruiken.

5. Een eerste versie schrijven

Na deze vier voorbereidende stappen ben ik klaar om de eerste versie te schrijven. Ben je nog mee?

Als copywriter maak ik graag het werk makkelijker voor de designer of developer. Je kan mijn methode hiervoor ook overnemen.

Ik begin met een nieuw Google document. Dan voeg ik een tabel in van 1 kolom breed. Dat is de pagina. Voor ieder blokje op de website voeg ik een nieuwe rij toe. Binnen deze cellen pas ik de titels aan naar h1, h2 …

Op deze manier gaat het document heel goed lijken op een wireframe. Aangezien copy ook visueel is, helpt dit om de tekst op maat van de website te schrijven. Je ziet veel sneller of een zin te lang of te kort is, bepaalde woorden niet genoeg opvallen of misschien net te veel de aandacht opeisen.

6. De teksten verfijnen

Velen beweren dat je eerste versie ronduit slecht is en dat je die vele keren moet bijwerken. Ik ga niet akkoord. Door de grondige voorbereiding is dit niet nodig.

Toch zullen er zeker nog aanpassingen nodig zijn.

Ga op zoek naar kortere manieren om dingen te zeggen. Voeg statistieken en andere bewijzen toe om je copy kracht bij te zetten. Maak het verhalender. Overloop nog eens je lijstjes en kijk wat je nog kan toevoegen om je klanten te overtugien.

7. Alles nog eens herlezen

Met websiteteksten op meerdere pagina’s is het makkelijk om dingen door elkaar te halen. De ene keer gebruik je een hoofdletter en de andere keer niet. De ene keer zeg je het zus en dan weer zo.

Nog een laatste keer alle pagina’s nalezen zorgt ervoor dat spelling en hoofdlettergebruik overal hetzelfde zijn. (Ja, dat is verrassend moeilijk bij technische onderwerpen).

Bij de laatste stap zorg je ervoor dat alle last-minute aanpassingen op alle pagina’s zijn doorgevoerd. Want zeg nu zelf, hoe amateurisch is het niet als de home pagina een andere statistiek geeft dan de product pagina?

That’s it!

Ben je klaar om betere website teksten te schrijven voor jouw bedrijf?

Of schakel je toch liever hulp in?

You know where to find me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *