Doelgroeponderzoek is een vaak over het hoofd geziene, maar cruciale fase bij het maken van landingspagina’s. Zo’n onderzoek helpt je niet alleen om je klanten beter te begrijpen, het kan je zelfs de exacte tekst geven om op je landingspagina te gebruiken.
Waar moet je op letten bij doelgroeponderzoek?
Een grondig doelgroeponderzoek gaat verder dan de basisinformatie zoals adres, geslacht en functie achterhalen. Deze aspecten helpen je om je markt te verkleinen, maar ze helpen je niet genoeg om een diepgaand contact met je doelgroep te krijgen.
Om de tekst van je landingspagina overtuigender te maken, moet je dieper graven. Zoek naar twijfels. Zoek naar pijnpunten. Zoek naar behoeften.
Als je iemands problemen begrijpt, kun je jouw oplossing veel beter positioneren.
Maar we zijn er nog niet.
Mensen zullen problemen hebben om in jouw oplossing te geloven. Social proof kan helpen, maar het is beter om twijfels en bezwaren direct in je tekst aan te halen. Een doelgroeponderzoek kan je helpen om deze twijfels en bezwaren te vinden.
Ten slotte moet je tekst een verhaal vertellen. Als mensen iets kopen, kopen ze vaak niet alleen een product of dienst. Nee, ze kopen een beter/sneller/makkelijker leven. Dit onderzoek zal je helpen om erachter te komen waar ze naar streven, zodat je precies kunt beloven wat ze willen.
Hoe doe je doelgroeponderzoek?
Nu je weet waarom doelgroeponderzoek nodig is en waar je naar moet zoeken, zullen we een paar manieren bekijken om je onderzoek uit te voeren.
Publiekspersona’s zijn misschien een beetje achterhaald, maar we zullen er toch even naar kijken. Vervolgens bekijken we een aantal manieren om je onderzoek te optimaliseren.
Hoe onderzoek je je publiek?
Voordat je een landingspagina schrijft, moet je duidelijk weten wat je aanbiedt en aan wie.
Als copywriter heb je drie belangrijke informatiebronnen:
- Online gemeenschappen
- Onderzoek bij de concurrent
- Je klant
Publieksonderzoek in online communities
Een van de beste manieren om je potentiële doelgroep te leren kennen is door rond te hangen waar zij rondhangen.
Sociale media en andere online gemeenschappen zijn perfecte plekken om rond te kijken en te luisteren. Als je op de juiste plaatsen rondhangt, zul je ongetwijfeld zien waar mensen in jouw niche mee worstelen of over klagen. Dit kan je helpen bij het formuleren van je USP en het schrijven van teksten die bezwaren wegnemen.
Verdiep je in de wereld van je specifieke doelgroep. Lees wat zij lezen, kijk waar zij naar kijken. En misschien ga je denken zoals zij denken.

Onderzoek je concurrenten
Je onderzoek kan veel gemakkelijker worden als je in dezelfde niche zit als een paar andere bedrijven. In plaats van op zoek te gaan naar niche-communities, onderzoek je wat deze bedrijven zeggen en wat er over hen wordt gezegd.
Door hun landingspagina’s te bekijken, kun je ontdekken welke bezwaren ze aanpakken en welke betere toekomst ze beloven. Bovendien zal het je helpen uit te zoeken hoe je jouw bedrijf anders kunt positioneren.
Natuurlijk kunnen we er niet zeker van zijn dat deze bedrijven hun werk goed hebben gedaan. Maar we kunnen er wel op vertrouwen dat hun klanten eerlijke feedback geven, vooral als die niet zo positief is.
Door online reviews van concurrerende bedrijven te bekijken, vind je vaak de perfecte tekst om bezwaren tegen je eigen product of dienst weg te nemen.

Reviews zoals deze kunnen je niet alleen ideeën voor copy opleveren, maar ook productideeën voor je klant.
Denk eens na over je ideale klant
Het is zeker niet perfect om uit te gaan van assumpties, maar eens goed nadenken over je ideale klant kan al vele vragen beantwoorden.
Deze vragen zetten je op weg:
Beschrijf je ideale klant in een paar zinnen
Welk probleem los je op en hoe lossen potentiële klanten dat probleem nu op?
Wat zijn de meest voorkomende bezwaren van prospects?
Wat is de meest voorkomende feedback die je krijgt?
Als bedrijf heb je alle toegang die je nodig hebt om zelf het antwoord op deze vragen te achterhalen. Ga maar aan de slag.
Als je wat tijd hebt besteed aan je doelgroep, zou je genoeg informatie moeten hebben om een persona te creëren.
Maak marketing persona’s voor je doelgroep
Om je persona’s te creëren, moet je verder gaan dan de gebruikelijke demografische gegevens. Onderzoek in plaats daarvan de psychografie van je doelgroep.
- Persoonlijkheid
- Houdingen
- Waarden
- Interesses/hobby’s
- Leefstijlen
- Gedrag
Als je deze kenmerken begrijpt, is de kans veel groter dat je meer verkoopt dan wanneer je weet of iemand getrouwd is of niet.
Een veelgehoord bezwaar tegen persona’s is echter dat ze nep klinken. Ze helpen je niet om naar één persoon te schrijven, ze zijn slechts een schets van een ideale klant. Om dit te ondervangen, maak je drie of meer persona’s met meer specifieke en samenhangende kenmerken. Geef ze een naam en een foto – misschien zelfs een echte?
Een tijdje geleden heb ik persona’s gemaakt op basis van de mensen in mijn omgeving die het meest overeenkomen met mijn doelgroep.
Maak kennis met Brilena en Natgeet. De informatie en kenmerken zijn afkomstig van echte mensen. De stockfoto’s proberen overeen te komen met deze kenmerken.


Leer de bewustzijnsniveaus begrijpen
Een cruciaal en vaak over het hoofd gezien aspect van doelgroeponderzoek voor landingspagina’s is het bewustzijnsniveau van de klant. Het is zelfs zo belangrijk dat het hier een eigen onderdeel krijgt.
Vijf niveaus van bekendheid bepalen hoe goed iemand op de hoogte is van je niche, oplossing of bedrijf.
- Meest bekend
- Productbewust
- Bekend met oplossingen
- Probleembewust
- Minst bewust
Hier lees je hoe je je tekst aanpast aan elk niveau:
- Meest bewust: Ze kennen je product en hebben weinig overtuigingskracht nodig. Ze kopen misschien niet alles wat je te bieden hebt, maar een goede deal kan ze overtuigen.
- Productbewust: Ze kennen je product, maar weten niet zeker of je de beste deal bent. Focus op je voordelen en hoe je hun leven zal verbeteren. Beloof en overlever.
- Oplossingsbewust: Ze weten dat er een oplossing is voor hun probleem, maar ze weten niet dat jij die hebt. Laat zien dat je het probleem begrijpt en stel je een wereld zonder het probleem voor.
- Probleembewust: Ze weten dat ze een probleem hebben, maar weten niet waar ze de oplossing kunnen vinden. Focus op het probleem en je begrip ervan. Benadrukken. Dit is misschien beter voor top-of-the-funnel-inhoud dan voor specifieke landingspagina’s.
- Minst bewust: ze hebben geen idee van hun probleem. Je kunt proberen hen ervan te overtuigen dat ze een probleem hebben, maar dat is waarschijnlijk tijdverspilling.
Analyseer je publiek en herhaal je onderzoek
Je kunt beginnen met het schrijven van je landingspagina op basis van het eerste publieksonderzoek. Vervolgens kun je A/B-tests uitvoeren om verschillende ontwerpen of tekstregels uit te proberen.
Na een tijdje heb je (hopelijk) meer klanten.
Nu kun je beginnen met het optimaliseren van je landingspagina met meer gedetailleerde en specifieke kennis.
Interviews en enquêtes gebruiken voor doelgroeponderzoek
Als je eenmaal begint te verkopen, verzamel dan e-mails of laat mensen je volgen op sociale media. Zo kun je contact met ze opnemen en meer informatie verkrijgen.
Fans willen misschien graag wat tijd met je doorbrengen om het product en de productervaring te verbeteren. Zo niet, dan is een cadeaubon misschien voldoende.
Als je rechtstreeks met deze klanten praat, kom je meer te weten over de voordelen van je product en kun je testimonials, casestudy’s en copy verzamelen in de exacte woorden van je gebruikers.
Enkele van de belangrijkste vragen om aan je klant te stellen zijn:
- Welk probleem heeft ons product/dienst voor je opgelost?
- Hoeveel tijd heb je bespaard door dit te gebruiken?
- Waarom heb je besloten om ons product te gebruiken en niet dat van bedrijf X?
Je hoeft al deze interviews of enquêtes niet eens direct te doen. Een snelle check-in met het verkoopteam of customer support kan al genoeg zijn om deze vragen te beantwoorden.
Analyses gebruiken om doelgroeponderzoek te optimaliseren
Tools voor sociale media zoals Facebook Insights of Sparktoro kunnen je helpen uit te zoeken aan welke content je publiek de voorkeur geeft, zodat je meer gedetailleerde persona’s kunt maken.
Andere analysetools zoals Google Analytics of Hotjar laten zien hoe je publiek omgaat met je website.
Deze tools kunnen laten zien hoe mensen op je website terechtkomen, waar ze de meeste tijd doorbrengen en waar ze weer weggaan.
Met deze specifieke informatie kun je uitzoeken welke secties niet leveren wat je publiek verwachtte. En deze natuurlijk optimaliseren.
Klaar om doelgroeponderzoek te doen?
Je hebt nu alles wat je nodig hebt om te beginnen met je onderzoek.
Dit zijn nogmaals de drie stappen:
- Verzamel informatie van online gemeenschappen
- Creëer klantpersona’s
- Analyseer gebruikers om je persona en copy te verbeteren
En vergeet niet dat je bijna altijd bezig bent met publieksonderzoek. Wanneer je reacties leest op sociale media, de website van een concurrent bezoekt of een e-mail ontvangt, schrijf dan je inzichten op. Je zult jezelf later veel tijd besparen.
PS: Wil je graag wat hulp voor je onderzoek of copy, neem dan zeker eens contact op.